Az édesmandula olaj (Prunus dulcis) hideg sajtolással kerül kinyerésre a nem mérgező édes-mandulából. A mandula eredetileg a Közel-Keletről származik, ám mára a világ legnagyobb mandulaexportőrévé Kalifornia vált. Az utóbbi 20 évben itt megduplázódott a mandulatermelés. Ennek oka többek közt arra vezethető vissza, hogy az utóbbi években jelentősen megnövekedett a tudatos táplálkozást követők tábora, valamint az Amerika Kardiológiai Társaság előszeretettel ajánlja a mandula fogyasztást annak szívre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt.
Az édesmandula olaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, K-vitamint, káliumot, magnéziumot, cinket, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint egy sor további vitamint, ásványi anyagot és proteint melyek által a mandulaolaj kiváló hatással van a szív, a bőr és a haj egészségére.
Az olaj egyötöde olajsav (omega 9), és mintegy kétharmada linolénsav (omega 6). Kiemelkedően jó gyulladás csökkentő- és immunerősítő hatású. Növeli a szervezetben a „jó” koleszterin – azaz a HDL – szintjét, valamint segít csökkenteni a „rossz” – azaz LDL – koleszterin mennyiséget.
Mint a legtöbb növényi olajat, úgy az édesmandula olajat sem szabad magas hőnek kitenni, mivel ezáltal elveszíti áldásos tulajdonságait, lebomlanak értékes összetevői. A legjobb dersszingként, salátaöntetként fogyasztani.
Termékösszetétel
Tárolás, Felhasználás
Lehetőleg hűvös-, direkt napfénytől védett helyen tartsuk. Az olajat ugyanakkor nem javasoljuk extrém hőváltozásnak kitenni, így hűtőszekrényben sem ajánljuk tárolását, illetve sütés, vagy extrém magas hőkezelés hatására értékes alkotóelemei lebomlanak.
Használat után győződjünk le, hogy a tárolóflakon megfelelően le van zárva.
Olajaink eltarthatósági ideje változó, általában 6 és 24 hónap közötti, de a pontos dátum a termék csomagolásán is feltüntetésre kerül.