Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdésed van?

Írj nekünk! (Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00)

info@naturbest.hu

Tippek és trendek

Miért fontos a D vitamin?

Medgyesi Panka
2020.12.01 15:53
Miért fontos a D vitamin?

Bár a téli hónapok közeledtével sajnos a Nap egyre ritkábban bukkan elő, a belőle szerzett D-vitaminra egyre nagyobb szüksége lenne a szervezetünknek. De miért olyan fontos a D-vitamin számunkra, és tényleg védekezhetünk vele a koronavírus ellen?

 Egy egészséges felnőtt napi D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt tölt a napsütésben. Viszont a zord időjárás és a kialakult vírushelyzet miatti bezárkózás miatt erre egyre kevesebb lehetőségünk maradt, így kénytelenek vagyunk más formában hozzájutni.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában egy összefoglaló név, a D2-és D3-vitamint foglalja magában. E két vitamin értéke azonos számunkra, viszont a D3 biológiai hatása aktívabb, ezért a termékek vásárlásakor érdemes ezt az összetevőt keresni a címkén. Ha mindenképpen természetes úton szeretnénk hozzájutni, akkor érdemes a következő élelmiszereket keresnünk a boltok polcain: halak, tojássárgája, gabonakészítmények és a margarinok. Ám ezekből nagyon sokat kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy fedezzék a napi szükségletünket (felnőttek esetében ez 1500-2000 NE). Ezért érdemes étrend kiegészítő formájában is fogyasztanunk az évnek ebben a szakában. Legfőbb feladata testünk kálcium háztartásának a szabályzása, ezáltal pedig a csontok védelme. D-vitamin hiányában ugyanis a kálcium nem tud beépülni megfelelően a csontokba és a fogakba. Emellett pedig immunrendszerünk védekezőképességének növelésére is alkalmas. Ismert tulajdonsága még, hogy pozitív hatást gyakorol a nyiroksejtekre, valamint már folynak a kutatások azzal kapcsolatban is, hogy gátolja-e a daganatos sejtek kialakulását.

Tényleg véd a koronavírus ellen?

Bár a Covid-19 kutatása még gyerekcipőben jár, az idő előre haladtával egyre többet tudunk meg működéséről, így egyre több eszközzel tudunk védekezni ellene. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy mivel a D-vitamin pozitív hatással van az immunrendszerünkre, így mindenképpen érdemes bevetnünk a vírus elleni védekezés során is. Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin segíthet a felső légúti fertőzések kialakulásának megelőzésében, valamint a tünetek enyhítésében. Így bátran állíthatjuk, hogy valós lábakon áll az a kijelentés, miszerint felvehetjük a harcot a koronavírus ellen a D-vitamin segítségével.

A D-vitaminnak tehát rengeteg pozitív hatása van, jelenléte nélkülözhetetlen testünk megfelelő működéséhez. Sok előnye már ismert számunkra, ám rengeteg olyan hatása van, amit még jelenleg is kutat az orvostudomány. Egy biztos: akármilyen módon, de gondoskodjunk testünk megfelelő D-vitamin ellátásáról.